Loading...

czwartek, 25 kwietnia, 2024

Czy produkty bezglutenowe są lepsze?

W ostatnich latach namnożyło się bezglutenowców. Niezależnie od tego, czy kiedykolwiek zauważyliśmy niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego po spożyciu glutenu, odstawiamy ten składnik, sięgając po produkty opracowane z myślą o chorych na celiakię. Tymczasem produkty bezglutenowe wcale nie są lepsze, w żadnym sensie tego słowa. Nie są bardziej dietetyczne, mniej kaloryczne, lżejsze. Niektóre bezglutenowe zboża zawierają inne proporcje witamin, minerałów i białek, dobrze więc do diety włączać również i takie, nie ma jednak żadnych powodów, aby gluten odstawiać z powodu własnego widzimisię. Zbyt często, zwłaszcza na fali popularności diet bezglutenowych, zdarza się, że opracowane w ten sposób produkty są po prostu droższe i powstają z troski przede wszystkim o budżet firm, które je produkują. W produktach bezglutenowych często znajdują się też tłuszcze nasycone, sól i cukier, całkowicie brakuje za to błonnika. Niezależnie od nieobecności glutenu, włączenie ich do diety nie jest dobrym pomysłem.