Loading...

niedziela, 28 kwietnia, 2024

Dlaczego tak wiele osób odstawia produkty z glutenem?

Chyba każdy z nas ma w najbliższym gronie co najmniej kilka osób, które zdecydowały się całkowicie odstawić wszelkie produkty mające cokolwiek wspólnego z glutenem. Warto zaznaczyć, że sporo ludzi jest zaskoczonych takimi właśnie wyborami. Warto jednak powiedzieć, że nie może to być niespodzianką, ponieważ gluten ma wiele niekorzystnych właściwości. Szczególnie muszą na niego uważać osoby ze stwierdzoną nietolerancją tego produktu. Jeśli będą jeść takie produkty, to muszą liczyć się z różnymi niesprzyjającymi objawami (jak choćby wysypka czy bóle brzucha połączone z biegunkami itp.). Trzeba zatem wykonać odpowiednie badania i potem spożywać produkty bezglutenowe. Warto dodać, że wielu znakomitych sportowców, jak choćby Novak Djoković odstawili gluten, ponieważ ten element uniemożliwiał im osiąganie zdecydowanie lepszych wyników. Serb jest chyba najlepszą rekomendacją, ponieważ to tenisista, który ma na swoim koncie wiele sukcesów. Warto też dodać, że gluten niekorzystnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego.