Loading...

czwartek, 18 kwietnia, 2024

Które produkty mają dużo błonnika?

Błonnik pokarmowy to składnik, którego niezwykle często brakuje w naszej diecie. Niedobory te mogą powodować zaparcia i ogólne problemy z wypróżnianiem. Błonnik świetnie działa także podczas diety, gdyż pęcznieje w żołądku i sprawia, że długo nie czujemy głodu. Reguluje również przemianę materii i działa w jelitach niczym „miotełka”. Warto wiedzieć, które produkty posiadają wiele błonnika i które sprawdzą się w jadłospisie.
Jednym z liderów jeśli chodzi o ilość błonnika jest suszony kokos. W 100 gramach ma on aż 23 gramy błonnika! Jest to imponująca ilość. Suszony kokos ma jednak także dużo kalorii, także należy uważać. Drugie miejsce i 16 gramów błonnika w 100 mają suszone śliwki. Zaleca się je w zaparciach. Doskonale zastąpić mogą słodycze, stając się pyszną i zdrową przekąską.
Dużo błonnika zawierają także otręby pszenne, płatki owsiane czy czerwona fasola. Warto spożywać takie produkty, które poprawią jakość życia i perystaltykę jelit. Pod żadnym pozorem nie może zabraknąć ich w diecie!