Loading...

czwartek, 18 kwietnia, 2024

Produkty odpowiednie w czasie przeziębienia

przeziębienie to obniżenie odporności oraz podatność organizmu na przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych do ciała. Efektem tego może być pojawienie się kataru, kaszlu, drapania w gardle, jak również podwyższonej temperatury. Ten ostatni objaw ciągnie za sobą brak skupienia, senność, zmęczenie. Przeziębienia mogą skutecznie uniemożliwić nam naukę, pracę, normalne funkcjonowanie. Co jeść i jak wspomagać organizm podczas procesu lekkiego przeziębienia? Z pewnością konieczne jest wspomaganie odporności organizmu i zapewnienie mu odpowiedniej dawki snu. Z pewnością korzystne okaże się suplementowanie diety oraz dostarczanie odpowiednich dawek wapnia, magnezu, witaminy C. Organizm musi samodzielnie zwalczyć drobnoustroje chorobotwórcze, dlatego konieczne może okazać się również wykorzystywanie zestawów witamin. Z pewnością nie zaszkodzi zastosować również herbat ziołowych, które działają odkażająco, antybakteryjnie oraz przeciwgorączkowo. Zestaw ten można uzupełnić świeżymi sokami oraz dużą dawką snu.