Loading...

czwartek, 25 kwietnia, 2024

Bogactwo produktów pszczelich

Mówi się, że wraz ze śmiercią ostatniej pszczoły zniknie życie na świecie. Dobrze mieć to na uwadze, zwłaszcza w ostatnim czasie, gdy egzystencja pszczół jest mocno zagrożona. Produkty pochodzenia pszczelego należą do jednych z najdoskonalszych środków spożywczych, jakie napotkać można na naszej planecie. Miód naturalny jest produktem bogatym w minerały, antyoksydanty, enzymy oraz probiotyki. W wielu kulturach uznawany jest za produkt leczniczy i nawet w dietach redukcyjnych polecany jest jako zdrowy zamiennik cukru. Interesującym produktem pochodzenia zwierzęcego jest pierzga. Znajdziemy w niej duże dawki witaminy B9, a także wszystkie dwadzieścia trzy aminokwasy, które są niezbędne do naszego funkcjonowania. Poza tym to cenne źródło białka. Właściwości antybakteryjne wykazuje z kolei propolis. Korzystać powinniśmy oczywiście z jak najbardziej naturalnych produktów pszczelich. Poza rodzimymi odmianami uwagi warty jest chociażby miód manuka, który można stosować nawet zewnętrznie – miejscowo jako opatrunek na rany.