Loading...

czwartek, 25 kwietnia, 2024

Czy warto sięgać po produkty typu light?

Uwielbiamy intensywne w smaku produkty spożywcze tj. np. majonez czy popularna cola. Niestety, nie wszystko to, co smaczne określić można jako zdrowe. Mamy więc świadomość, że zbyt częste sięganie po wyżej wymienione produkty – bogate w tłuszcze lub węglowodany proste – może pociągać za sobą negatywne skutki zdrowotne. Staramy się więc wybierać produkty typu light, przekonani, że są to pozbawione nadmiaru pustych kalorii odpowiedniki ulubionego majonezu czy napoju gazowanego. Rzeczywiście, produkty typu light w swoim składzie zawierają znacznie mniej tłuszczu i cukrów prostych, pozostają zatem względnie dietetyczne, w perspektywie czasu nie doprowadzając do nadmiernego przyrostu masy ciała. Jednak, czy rzeczywiście warto wybierać mniej kaloryczne odpowiedniki ulubionych produktów spożywczych? Niestety, okazuje się, że, czytając składy przysmaków typu light, naszym oczom ukazuje się szereg silnie chemicznych substancji, które zastąpić mają tłuszcze i węglowodany, czyniąc produkt mniej kalorycznym, ale znacznie bardziej niezdrowym. Zyskujemy więc sprzymierzeńców w walce o atrakcyjną, zgrabną sylwetkę, ale wystawiamy zdrowie organizmu na poważną próbę, od wewnątrz niejako zatruwając go toksynami. Czy warto więc wybierać produkty typu light?