Loading...

niedziela, 28 kwietnia, 2024

Dlaczego warto czytać etykiety produktów?

Większość ludzi nie zwraca zbytniej uwagi na etykiety obecne na opakowaniach produktów obecnych na sklepowych półkach. Wychodzą bowiem z założenia że to, co zostało dopuszczone do produkcji i sprzedaży, powinno być bezpieczne i nadawać się do spożycia bez zastrzeżeń. Nie jest to niestety do końca prawda – faktem jest, że decyzje na temat dopuszczania do użytku substancji chemicznych w przemyśle spożywczym były podejmowane w połowie ubiegłego stulecia, w czasach powojennych. Dopiero dostępne dzisiaj badania owych substancji wykazują, że niektórych z nich wypada bezwzględnie unikać, by nie narażać siebie i swoich bliskich na ryzyko zachorowania na niebezpieczne choroby. Wiele substancji konserwujących, poprawiających i zmieniających smak, kolor lub konsystencję jedzenia, to bowiem związki podejrzewane nawet o działanie rakotwórcze. Robiąc zakupy warto podejść do tego z większą uwagą. Aby wiedzieć, jakie skróty umieszczone na etykietach są szczególnie niepokojące, wypada zapoznać się z ich rozwinięciami i znaczeniem.