Loading...

środa, 08 maja, 2024

Jakich produktów spożywczych nie należy łączyć na talerzu.

Nasz żołądek pracuje lepiej jeśli przestrzegamy kilku zasad nie łączenia produktów. Niektórzy twierdza nawet, że produkty łączone nie odpowiednio zmieniają się w naszym żołądku w truciznę i nawet jeśli same w sobie są zdrowe to, w nie korzystnym połączeniu, mogą być tylko szkodliwe.
Pierwsza zasada diety nie łączenia mówi, że nie należy spożywać razem produktów zawierających węglowodany i białko. Wyklucza się też łączenie owoców czy warzyw z produktami mlecznymi. Desery przed czy po obiedzie są wykluczone. Poza tym podkreśla się, że należy jeść powoli i w spokoju. Nie powinno się również popijać jedzenia.
Przestrzeganie zasad nie łączenia ze sobą produktów spożywczych ma nas uchronić przed chorobami układu pokarmowego takimi jak refluks żołądka lub nadkwasota, zgaga oraz wrzody żołądka. Dieta poprawia również nasz metabolizm oraz sprawia, że przyswajamy więcej zdrowych składników z pożywienia. Sprzyja odchudzaniu i poprawia nasze samopoczucie. Organizm nie potrzebuje już tak dużo energii na trawienie źle łączonym produktów.