Loading...

sobota, 27 kwietnia, 2024

Kaloryczność produktów spożywczych

Osoby mające poważne problemy z wagą powinny wybierać świadomie produkty, które spożywają. Powinny zwracać uwagę na zawartość kaloryczną posiłków. Całe szczęście przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, które produkty mają jak najniższą zawartość kaloryczną. Jak się okazuje wśród warzyw o niewielkiej zawartości kalorycznej wymienić można seler. Co więcej zawarta w niej witamina C ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Seler najlepiej jeść na surowo, zachowujemy w ten sposób najwięcej drogocennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Niską zawartością kalorii charakteryzuje się również cytrusy. Na 100 g przypada zaledwie 50 kcal. Na dodatek zawarty w nich błonnik przyspieszają metabolizm i poprawiają trawienie. Owoce cytrusowe są również pomocne przy usuwaniu toksyn z organizmu. Wśród niskokalorycznych produktów znajdziemy też, naszą polską kapustę. Modne są również szparagi zawierające białko, potas, fosfor czy żelazo. 100 g to zaledwie 20 kcal. Warto też sięgać po buraki, ogórki, arbuzy, pomidory czy rośliny strączkowe.