Loading...

środa, 24 kwietnia, 2024

Produkty, które doceni nasze serce

Choroby serca to obecnie jedna z najczęstszych przyczyn zgonów nawet młodych ludzi. Aby uniknąć rozwoju miażdżycy i zawału serca, należy o mięsień sercowy odpowiednio zadbać. Serce nie tylko kocha ruch i nie nienawidzi używek, ale również lubi określone produkty żywnościowe. Podpowiadamy co jest, aby długo cieszyć się sercem w idealnej kondycji.
Tłuste ryby morskie
Do tej grupy zalicza się przede wszystkim:
śledzie;
sardynki;
makrele;
tuńczyki.
Jest to doskonałe źródło kwasów omega – To właśnie one przyczyniają się zmniejszenia stężenia tak zwanego złego cholesterolu. Tym samym chronią nas przed zakrzepami oraz rozwojem miażdżycy. Ich spożywanie to również mniejsze ryzyko udaru mózgu
Pomidory
Najlepsze źródło cennego likopenu. Najlepiej wybierać te mocno dojrzałe o kolorze głębokiej czerwieni. Likopen to doskonała ochrona przed zawałem mięśnia sercowego. Dodatkowo w pomidorach zawarta jest witamina K, która warunkuje prawidłowy proces krzepliwości krwi. Spożywając pomidory, zmniejszamy więc ryzyko powstania bardzo groźnego dla życia zakrzepu.