Loading...

środa, 24 kwietnia, 2024

PRODUKTY TYPU LIGHT

Wiele osób (w szczególności kobiet) decydując się na zdrowszy tryb życia, ćwiczenia, suplementację, dietę – zamienia także dotychczas kupowane produkty na ich „lżejszą” wersję. Czy w rzeczywistości jest to najlepsze wyjście? Zgodnie z nazwą, każdy produkt typu light powinien zawierać mniej kalorii – czyli mieć obniżoną wartość tłuszczu oraz cukru. Tłuszcz zastępują substytuty niskotłuszczowe, a cukry – sztuczne środki słodzące.
Jak to wygląda w praktyce? Z powodu braku określonych regulacji prawnych odnośnie tego, co jest light a co nie, producenci mają szerokie pole oszczędnościowego manewru – a to z kolei przedkłada się na to, ze kalorii w produktach light jest niewiele mniej, niż w normalnych.
„Przedawkowanie” Produkty light poniekąd nas usprawiedliwiają, dlatego jedzące je osoby spożywają ich więcej niż tradycyjnych posiłków, żyjąc równocześnie w przekonaniu, że light to zdrowa żywność. Stosowany w light aspartan (środek słodzący sztuczny) może nie podlegać w ludzkim ciele metabolizmowi, a spożywany przez dłuższy czas regularnie, negatywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.