Loading...

środa, 24 kwietnia, 2024

Szkodliwość produktów mącznych

Produkty mączne są ważnym składnikiem naszej tradycyjnej kuchni. Nieustannie zajadamy się białym pieczywem, makaronami, pierogami, czy naleśnikami. Nie wyobrażamy sobie życia bez takich elementów w naszej codziennej diecie.
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że produkty mączne pomimo tego, że są smacznie, nie są zdrowe dla naszego organizmu.
Spożywanie dużej ilość produktów mącznych sprawia, że nasza dieta staje się uboga w cenne składniki odżywcze jakich potrzebuje nasz organizm.
Produkty powstałe na bazie białej mąki nie posiadają wielu walorów odżywczych. Zawarty w mące gluten zdecydowanie negatywnie wpływa na procesy trawienne spowalniając je, a niekiedy nawet poważnie utrudniając.
Bardzo często gluten staje się przyczyną występowania wielu niebezpiecznych alergii pokarmowych.
Warto więc przeanalizować czy aby ilość spożywanych przez nas produktów mącznych nie jest za duża i nie obciąża za bardzo naszego organizmu. Eliminacja lub ograniczenie spożycia takich produktów może dać wiele pozytywnych efektów dla naszego zdrowia.