Szkodliwość produktów mącznych
- 181 Views
- Redakcja zwierzchnik.pl
- 1 maja 2019
- Baza informacji o produktach i odżywkach
Produkty mączne są ważnym składnikiem naszej tradycyjnej kuchni. Nieustannie zajadamy się białym pieczywem, makaronami, pierogami, czy naleśnikami. Nie wyobrażamy sobie życia bez takich elementów w naszej codziennej diecie.
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że produkty mączne pomimo tego, że są smacznie, nie są zdrowe dla naszego organizmu.
Spożywanie dużej ilość produktów mącznych sprawia, że nasza dieta staje się uboga w cenne składniki odżywcze jakich potrzebuje nasz organizm.
Produkty powstałe na bazie białej mąki nie posiadają wielu walorów odżywczych. Zawarty w mące gluten zdecydowanie negatywnie wpływa na procesy trawienne spowalniając je, a niekiedy nawet poważnie utrudniając.
Bardzo często gluten staje się przyczyną występowania wielu niebezpiecznych alergii pokarmowych.
Warto więc przeanalizować czy aby ilość spożywanych przez nas produktów mącznych nie jest za duża i nie obciąża za bardzo naszego organizmu. Eliminacja lub ograniczenie spożycia takich produktów może dać wiele pozytywnych efektów dla naszego zdrowia.

- 3 stycznia 2021
Te produkty pomogą ci w utracie wagi
- 9 października 2020
Suplementy diety dodatki do treningu
- 7 sierpnia 2020
Co to jest Beta alanina ?
- 24 czerwca 2020
Te produkty pomogą ci w utracie wagi
Suplementy diety dodatki do treningu
Co to jest Beta alanina ?
Z czego składa się geiner ?
Ćwiczenia aerobowe nie tylko na siłowni
Aminokwasy BCAA co to jest ?
Wpływ testosteronu na zdrowie
Dobra dieta dla starszego człowieka