Loading...

środa, 09 października, 2024

Gotowanie z ekologicznych produktów

Dzisiaj sklepy ekologiczne nie są już takim zaskoczeniem, jak miało to miejsce przed pięcioma latami. Aktualnie nawet w niedużych miejscowościach istnieją sklepy, które specjalizują się właśnie w takiej naturalnej żywności. Oczywiście ich ceny są wyższe, niż ceny żywności wysokoprzetworzonej w sklepach wielkopowierzchniowych. Ich jakość bierze się przede wszystkim ze stosowania wyłącznie naturalnych substancji w hodowli tych roślin, podczas gdy trafiające do sklepów warzywa i owoce muszą być mocno pryskane by przetrwać podróż przez pół planety. Dodatkowym skutkiem korzystania z produktów takich sklepów jest także wspieranie lokalnych producentów żywności i rolników. Jeśli ci mają świadomość, że zachowanie przez nich wysokich standardów w produkcji jedzenia przynosi im korzyści, chętniej inwestują w gospodarstwo. Często zaczynają piec własny chleb, tworzyć własne opakowania czy spredawać chociażby sery albo smalec – produkty tradycyjne i produkowane z własnych surowców, zazwyczaj jeszcze według rodzinnej receptury charakterystycznej dla regionu. Wszyscy uczestnicy tej wymiany mogą więc czuć z tego tytułu satysfakcję.